Praktyczne sposoby przechowywania w kuchni

Patenty na przechowywanie w kuchni

Spis treści

Na pytanie, jaka jest Twoja kuchnia, wielu z nas prawdopodobnie odpowie: jest brudna! Inni dodadzą: za mała, niefunkcjonalna, niespójna. Ale nie bądźmy tak surowi wobec siebie i niej! Chociaż racjonalne, dobrze zorganizowane magazynowanie jest czasami trudne do nauczenia i wdrożenia, to jednak istnieje kilka prostych trików i rozwiązań, które ułatwią nam pracę.

Patenty na przechowywanie w kuchni. Przechowywanie to obszar, który wymaga kompleksowego podejścia i wcześniejszego, starannego zaplanowania.

Najlepiej jest, jeśli już na etapie projektowania kuchni możemy określić nasze potrzeby i oczekiwania. Dzielimy się nimi z projektantem wnętrz, a on podpowie nam, na co zwrócić uwagę.

Patenty na przechowywanie w kuchni – Kluczowe elementy

Pamiętaj, że najważniejsze jest prawidłowe ułożenie elementów tzw. trójkąta roboczego, czyli lodówki, zlewozmywaka i piekarnika. Ustalając optymalną odległość pomiędzy najpotrzebniejszymi urządzeniami, sprawimy, że przygotowywanie posiłków będzie szybsze i wygodniejsze. Kolejnym kluczowym krokiem w projektowaniu kuchni jest zaprojektowanie funkcjonalnej przestrzeni do przechowywania. Jeśli już wiemy, gdzie będzie lodówka, zlewozmywak i piekarnik, możemy zdecydować, której szafki użyjemy na przyprawy, mąkę czy makaron, a w której przechowamy garnki czy talerze.

Szafki lub szuflady znajdujące się pomiędzy piekarnikiem/płytą grzewczą a zlewozmywakiem, są dobrym miejscem do przechowywania przyborów kuchennych. Najlepiej przechowywać takie przybory w szufladach, szafkach cargo, które można łatwo wysunąć i zobaczyć całą zawartość. Jeśli tylko mamy wystarczającą ilość miejsca w kuchni, dobrze jest podzielić przedmioty ze względu na ich przydatność lub częstotliwość użytkowania.

W głębszych szufladach możemy umieścić opakowania, słoiki i butelki z produktami spożywczymi. Tutaj również montujemy „przekładki”, separatory, dzięki którym okruchy nie wysypią się z otwartej torebki, nawet gdy szafka nagle się otworzy. Podobne rozwiązanie sprawdzi się w szufladzie, w której chowamy miski. Alternatywną metodą jest przykrycie ich matą antypoślizgową – dość częstym problemem są obicia naczyń i ukruszone krawędzie.

Patenty na przechowywanie w kuchni – Planuj mądrze

Żadne miejsce w kuchni nie powinno być niewykorzystane. Jeśli któraś z półek czy szuflady nam się teraz nie przyda, możemy być pewni, że za kilka miesięcy będziemy cieszyć się, że profilaktycznie zostawiliśmy wolną przestrzeń. Przedmioty i przybory kuchenne potrafią się „rozmnażać” w zastraszającym tempie. Każdy centymetr kuchni jest na wagę złota. Zastanówmy się więc nad zagospodarowaniem „problematycznych” miejsc, takich jak rogi. Na szczęście głębokie szafki, w których musimy się zanurzyć, żeby coś odnaleźć, są już reliktem przeszłości. Na rynku dostępne są szuflady narożne o specjalnie zaprojektowanym, ergonomicznym kształcie.

Nawet dwadzieścia centymetrów wolnej przestrzeni nie stanowi już problemu. Nie marnuj niczego – to zasada, która dotyczy zarówno gotowania, jak i projektowania kuchni. Możemy zorganizować wysoki i wąski, wysuwany słupek, w którym świetnie będą prezentować się przyprawy. Możesz też zaprojektować mini spiżarnię. Najlepszym sposobem na stworzenie mini spiżarni w kuchni są wszelkiego rodzaju „regały”, czyli wysokie szafki, najlepiej w systemie cargo, czyli w postaci wysuwanych koszy. Daje to wiele możliwości. Jeśli nie dysponujemy wolnymi 60 centymetrami, na pełnowymiarową szufladę, można zbudować mniejsze słupki w systemie cargo, które zmieszczą się idealnie – 40 lub nawet 20 cm. Przy głębokości 60 cm mamy idealną przestrzeń na szklanki, bidony, oliwy, oleje, mleko i soki. Taka szerokość wystarczy do stworzenia małej lub bardzo funkcjonalnej spiżarni kuchennej.

Inni czytali także: 7 pomysłów na małą kuchnię do każdego mieszkania

Patenty na przechowywanie w kuchni – ściana

Jeśli na ścianie pozostało trochę wolnego miejsca, na przykład między zestawem szafek, możemy rozważyć jego wykorzystanie w przyszłości.

Umieść na ścianie otwarte półki na przyprawy lub słoiki z mąką, lub makaronem (które mogą również pełnić funkcję dekoracyjną). Przydadzą się również haczyki, na których można zawiesić patelnię lub łyżkę. Pamiętaj jednak, że to, czy pozostawimy jakieś przedmioty „na widoku”, powinno zależeć również od charakteru i stylu kuchni. W kuchni rustykalnej przybory kuchenne będą ozdobą, a w minimalistycznym będą z kolei czymś, co zagraca. Jeśli naczynia są utrzymane w stylu kuchni, czyli pasują do klimatu, mogą być piękną ozdobą. Potrzebują być jednak starannie dobrane i nie należy przesadzać z ilością.
Jak zapewne zauważyłeś, podejście do rozwiązań przechowywania zmieniło się diametralnie w ciągu ostatnich kilku lat.

Patenty na przechowywanie w kuchni – szafki

Odkryliśmy, że sposób przechowywania oraz wnętrze szuflad i szafek są nawet ważniejsze niż to, jaki materiał wybierzemy na fronty i w jakim stylu wybieramy meble. Dzisiaj kuchnie odchodzą od półek, nawet w przypadku szafek do zabudowy, na rzecz wysuwanych podestów, które ułatwiają zobaczenie produktów znajdujących się z tyłu szafki. To samo dotyczy szafek dolnych, które często mają głębokie, pojemne szuflady na produkty i naczynia. Projektanci stawiają na nowoczesne, wygodne systemy, które pomogą nam mieć wszystko pod ręką.

Patenty na przechowywanie w kuchni – podsumowanie

W większości kuchni istnieje potrzeba przechowywania wielu przyborów i przedmiotów potrzebnych do gotowania. Aby przechować te przedmioty w sposób praktyczny, najlepiej mieć zamówienie kuchenne. Utrzymanie porządku w kuchni może być trudne, gdy masz dużo przyborów kuchennych oraz garnków i patelni. Dobrze zorganizowana kuchnia zapewnia łatwy dostęp do wszystkich przedmiotów potrzebnych do gotowania, a także pozwala trzymać je z dala od blatów, gdzie zaśmiecałyby przestrzeń.

Uporządkowana kuchnia może być koszmarem dla każdego. Brak miejsca do przechowywania i niekończące się stosy naczyń, garnków, patelni, sztućców i innych przedmiotów wystarczą, by każdego doprowadzić do szaleństwa. Ale co by było, gdyby istniało rozwiązanie? Produkty, takie jak szuflady, stojaki na przyprawy i stojaki do suszenia naczyń, są teraz projektowane, aby pomóc nam zyskać więcej miejsca w naszych kuchniach poprzez uporządkowanie wszystkich rzeczy.

Kuchnia to serce domu. To tam przygotowywane są rodzinne posiłki, przygotowywane są uroczystości i powstają wspomnienia. Niestety, nasze kuchnie mogą stać się zaśmiecone wszystkimi narzędziami i sprzętami, których używamy, by uwielbiać w nich gotować. Dlatego w sprzedaży dostępnych jest tak wiele rozwiązań do przechowywania w kuchni.

Obecnie dostępnych jest w sprzedaży wiele różnych wariantów przechowywania w kuchni. Jednym z nich jest system szuflad, który zapewnia dużo miejsca na przechowywanie narzędzi i przyborów kuchennych w niewidocznych szafkach lub szufladach pod blatami kuchennymi. Innym typem jest system organizacji nad drzwiami, który wykorzystuje drążki napinające do wieszania garnków, patelni, naczyń, pokrywek, przyborów kuchennych, desek do krojenia i innych elementów na hakach z tyłu drzwi.

Oceń
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas

Facebook

YouTube

Zapisz się na newsletter

Powiązane artykuly